02-07-06

Guldensporenmarathon 2006

The Gods and the people must be crazy : men kondigt het hittegolframpenplan aan en een kleine duizend sportievelingen start vol goede bedoelingen in Kuurne om iets meer dan 42 km later te arriveren in Brugge.  Het menselijk brein zit raar in elkaar : bij normale weersomstandigheden zou ik een schema volgen van 5:00 per km om in 3u30 toe te komen, maar het is toch o zo moeilijk om dit vooraf vastgepind schema achterwege te willen laten omdat je weet dat in dergelijke hitte een gewenste tijd nooit bereikt kan worden. 

Na het startschot (24°C) liep ik in een 'rustig' tempo (het voelde toch goed aan) en kwam door na 10 km in exact 49'00".  Even het gaspedaal laten schieten deed me halfweg (21,1 km) doorkomen in 1u48'02" waarbij een eindtijd rond 3u40 het nieuwe doel werd.  Aan km 24 stond de vrouw met frigobox om vernieuwde koele drank te voorzien en een duim in de lucht diende om haar gerust te stellen.  Wist ik veel dat MC Hammer aan km 27 mij van het wegdek zou blazen...

Kilometer 26 riep ik mijn drie begeleiders dat ik door beginnende vermoeidheid plan B zou bovenhalen.  Aan km 27 zou ik 3 minuten stappen, zo doorlopen tot km 32 om opnieuw stapsgewijs een aantal minuten rust in te lassen wat zich op km 37 zou herhalen, m.a.w. ik zou 3 mini-wedstrijdjes van 5 km lopen met telkens een ingecalculeerde rustpauze daartussen.  Drie vooropgestelde rustpauzes zijn er ongeveer 15 geworden, want de verzengende hitte had me KO geslagen.  Ik kwam telkens dezelfde mensen tegen die ook een soort start2run aan het introduceren waren in hun marathon van wat lopen en daarna wat stappen.  De hitte had een ware ravage aangericht langs de baan.

Aan km 41 beeldde ik me in dat nu nog even wandelen geen optie meer was, want ik visualiseerde me 1 km van bij mij thuis tot aan het natuurdomein die dienst doet als trainingsparcours en die als peanuts zou onder mijn voeten verdwijnen.  Hoe leeg een mens kan zijn dat zelfs dat slechts met een tussenstop gelukt is.  Strompelend kwam ik onder de finishboog in 3u59'24".

Het huilen stond me nader dan het lachen, want de warmte (ondertussen 32°C) en de fysieke inspanningen hadden me volledig uitgeput.  Kort na aangekomen te zijn werd ik licht onwel en ik heb in een schaduwzone 20 minuten gewoon op de grond blijven liggen.  Ik kreeg van vrouwlief de nodige suikers toegediend zodat ik met mondjesmaat terug verrees en me nu ook echt goed voel.  Aanvankelijk was ik ontgoocheld van mijn tijd, maar als ik dan de tijden van andere lopers hoorde kon ik best leven met deze prestatie.  Als ik nu eraan terugdenk ben ik zelfs tevreden dat ondanks de tropische zon Brugge bereikt werd.  Bedankt aan mijn drie begeleiders -schoonbroer, nonkel en pa-, vrouwlief voor er steeds te zijn op de 'grote' momenten, mijn clubmakkers en andere joggers waarmee ik het genoegen had om samen voor deze onderneming te trainen en iedereen die me op een of andere manier heeft aangemoedigd.

Onze sport is zeer relatief, want gezondheid gaat boven alles.  Gisteren overleed na een moedige strijd de (ere)voorzitter van onze joggingsclub.  Hoewel het regende van opgaves hebben de 8 gavertrimmers die startten allemaal Brugge lopend bereikt, alsof er ergens een onzichtbare hand was die ons allen tot aan de streep heeft getrokken.  Rust in vrede, het ga je goed...

21:19 Gepost door Steven Trimmer | Permalink | Commentaren (19) |  Facebook |

Commentaren

Chapeau Steven, toch nen dikke proficiat, om in zulke extreme omstandigheden een marathon uit te lopen. Neem nu in elk geval maar voldoende rust.

Gepost door: Marc | 02-07-06

Proficiat blijkbaar was ik niet de enige die "last" had van de warmte. :-)
Ook van mij een dikke proficiat.

Gepost door: stefaan | 02-07-06

Machtig Schitterend gedaan Steven, in dergelijke extreme omstandigheden de finish halen is een overwinning op zich, en tijden dienen dus ook louter als extraatje, het is de prestatie die er mag zijn, tot op het bot en dieper gaan, da's top jong. Proficiat

Gepost door: Achieltje | 02-07-06

sterk steven !!!!! Het was geen weer om eigenlijk een goede marathon te lopen , desondanks heb je toch geprobeerd die 3h30 te halen , het mislukte , maar dit is echt geen schande , ik heb Rony veel lijken zien ophalen en dit reeds vanaf km21 , dit zegt waarschijnlijk genoeg , proficiat steven met het toch uitlopen.

Gepost door: roadrunnerke | 02-07-06

't waren allemaal winnaars vandaag Vandaag was onmenselijk ... vandaag was niet meer normaal ... uitlopen was vandaag een ongelooflijke prestatie!!!

Gepost door: Koen | 02-07-06

gemengde gevoelens 1) Proficiat met het bereiken van Brugge ... vergeet PR's en voorgenomen tijden met zulke weersomstandigheden, knap van het toch nog in minder dan 4u te klaren;
2) Mijn gemeende deelneming in het verlies van de voorzitter van je club ... het doet steeds weer pijn om gemotiveerde mensen van het strijdtoneel te zien verdwijnen!

Gepost door: geert | 02-07-06

hoed af Ook ik doe mijn hoed of mijn pet af voor deze puike prestatie Steven!
In de tuin werken deze morgen was zweten en zwoegen maar niets tegenover jullie lopen. Wat bezielt een mens toch om zo'n helse toeren uit te steken? Maar ja, gepland is gepland. Nogmaals chapeau voor je inzet en moed (denkend aan onze ere-voorzitter Marcel)

Gepost door: philippe | 02-07-06

Wereldprestatie ! Lopen in die hitte is sowieso moordend : ik heb tussen 9u en 13u constant aan die helden moeten denken : de dwangarbeiders van de weg.
Proficiat !
En inderdaad, de onzichtbare steun van Marcel zal er wel toe bijgedragen hebben dat alle Gavertrimmers de finish in Brugge bereikt hebben.

Gepost door: frank spencer | 03-07-06

tropische marathon Je moet het maar doen in zo'n hitte, onmenselijk! Proficiat...

Gepost door: Jeroen | 03-07-06

knap!! Ongelooflijk knappe prestatie Steven!! Het was gewoon té heet om voor een tijd te gaan, je gezondheid is nog altijd belangrijker. Je mag terecht fier zijn op je prestatie. 'k Heb je trouwens zien finishen en het was letterlijk van je gezicht af te lezen dat het een zware strijd was geweest :-)

Gepost door: Ruthje | 03-07-06

Amaai.... wat een prestatie! Ik vond het zelfs al veel te warm om gewoon te wandelen.
PROFICIAT!!!!!

Gepost door: Betty Spencer | 03-07-06

bericht uit de pers http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=GTNUHI5B

Gepost door: stefaan | 03-07-06

Pfft... Steven, zolang ge maar niet dood stuikt, niet ? ;-) Anyway, chapeau man ! Ik zou het niet kunnen want een marathon is voor mij niet weggelegd ! En dan nog in zulke tropische temeraturen ! Neen, geef mij dan maar de 10 mijl...

Gepost door: kj | 03-07-06

grensverleggend Fantastische prestatie omder zulke onmenselijke omstandigheden!! Goed gedoseerd zodat je toch de finish gehaald hebt, wat wel het belangrijkste was in deze tropische hitte.

Gepost door: Dirk | 03-07-06

Marcel ... Jawel Steven ook ikzelf (en anderen ook heb ik de indruk) heb vaak aan Marcel gedacht tijdens deze helse tocht. Onze prestatie is er ééntje die kan opgedragen worden aan onze vriend en voorzitter Marcel ...

Gepost door: Guido | 03-07-06

Proficiat... Zeker wat betreft doorzettingsvermogen. Hoed af. Respect!!!

Gepost door: Jan | 03-07-06

Voor de overlevenden Ook ik overleefde het hellevuur, in 4 uur 6 min 35 seconden voor mijn marathondebuut. Dat was 20 minuten langer dan ik voor getraind had, maar mijn rangschikking in de eerste helft van de rangschikking (375ste op 767 vertrekkers) maakt alles goed. Mijn hamermans beschikte over een uitgebreid team dat de laatste 15 km om alle hoeken loerde. Maar ze zullen van verder moeten komen om ons klein te krijgen...
Ik dacht al dat ik jou herkend had vanop een internetfoto en nu ben ik het zeker. Proficiat en applaus voor onszelf!

Gepost door: Roel Jacobus | 04-07-06

Proficiat Eerst stak jij mij voorbij... na mijn klein dipje rond de 28, ging het daarna alles in acht genomen wel goed bij mij, en stak ik jou terug voorbij. zo ging het wel bij iedereen denk ik. Iedereen kreeg zijn dip op een ander moment... en bij sommige was de dip al wat langer. Maar we mogen allemaal trots zijn! We hebben het gehaald! Nogmaals proficiat, en tot de volgende?

Gepost door: Anke | 04-07-06

toch proficiat Ik was er ook bij zondag en hoewel ik van mezelf denk dat ik echt NIET tegen de warmte kan ,heb ik het toch voortreffelijk vanaf gebracht.4 Liter heb ik gedronken,heel traag gestart,twee maal volledig gestopt (26 en 36 km) en nog 1min kunnen eindigen voor mijn vooropgestelde tijd nl 3u28min52sec.Opgeven staat ook niet in mijn woordenboek dus kan ik uw prestatie ten zeerste waarderen ze getuigd van een goede ingesteldheid!

Gepost door: johan vanseveren | 06-07-06

De commentaren zijn gesloten.